vlag
vlag
vlag
stemmen

Stemmen

Als serieus pianostemmer-technicus ben ik lid van de Vereniging voor Pianostemmers Nederland (VvPN). Zo blijf ik op de hoogte van wat er in mijn vakgebied gebeurt. In 1995 legde ik met een goed gevolg de piano stemtest af en werd Certified Piano Tuner. (CPT.)

Voor een goede piano stembeurt en het goed bespeelbaar maken van uw instrument neem ik gemiddeld 1,5 uur de tijd. Het halfjaarlijkse tarief bedraagt € 100,00 incl. 21% btw en reiskosten. Is het langer dan een jaar geleden dan betaalt u € 105,00 incl. 21% btw en reiskosten. U zit niet vast aan abonnementen. We maken een afspraak op uw verzoek. Ik stem piano’s in de regio Zuid-Holland.

Referenties

Wim de Bie

Een bezoek van pianostemmer-vakman Jos de Ling is goed voor instrument en bespeler. Mijn oude vleugel heeft er weer zin in en ik maak mezelf wijs dat ik toch beter speel dan ik dacht.

Michiel Sipman, technisch coördinator van de Rotterdamse Schouwburg.

Sinds jaar en dag verzorgt Jos de Ling in de Rotterdamse Schouwburg de klavieren. Het stemwerk wordt altijd punctueel uitgevoerd, zowel qua stemmen als qua afspraken. Onze pianisten worden altijd blij van Jos’ werk. Ook voor het renoveren van onze Steinway vleugel draait hij zijn hand niet om en sindsdien is het instrument weer in mint-condition.

Baby Dee (restoration Steinway grand)

My manager Richard Guy rescued a 1910 (1911?) Hamburg Steinway Grand piano from a music school in Coventry that was closing. They were actually going to throw it out. It had been donated to the school years ago and never used. Rich found it on it's side, leaned up against a wall. The piano was a mess, barely playable. But it was a Steinway and I had played some wonderful Steinways of the exact same vintage so I was hopeful.

I was not sure how to go about it. I have been a Steinway loyalist all my life but even good companies have their bad periods and I didn't want to pay an ungodly amount of money to have the piano restored by Steinway at a point when Steinway is making/selling/promo-finessing second-rate pianos and naming them after unfriendly cities.

So I asked the best piano player I knew in Holland, Reiner van Houdt, for a recommendation and he told me that he'd played on old Steinways that had been rebuilt by Jos and that they were terrific and that was good enough for me.

And Reinier was not wrong. I've played a lot of good pianos and my Hamburg Steinway sounds and feels every bit as great as those few early Twentieth Century Steinways that I fell in love with when I was 18.

Marie Louise Oosterloo

Jaren geleden heb ik Jos leren kennen omdat hij mijn piano kwam stemmen. Dat deed hij beter dan de vorige pianostemmer en dat gaf vertrouwen. Hij komt op tijd op de afspraak en bij vertraging laat hij dat tijdig weten. Hij is altijd geïnteresseerd in de staat van het instrument en stemt altijd tot tevredenheid. Toen ik een Pleyel vleugel uit 1973 kreeg heeft hij deze met veel vakkennis prachtig gereviseerd. Met plezier speelde ik op een goed functionerende vleugel met evenwichtig uitgebalanceerde aanslag. Echter, het geluid van deze vleugel beantwoordde niet aan mijn klankideaal. Bij iedere stembeurt probeerde ik Jos uit te leggen wat ik miste, en dan ging Jos weer aan de slag om mijn klankideaal dichter te benaderen. Zo begreep Jos steeds beter naar wat voor soort vleugel ik op zoek was.

Na enkele jaren kwam hij bij een stembeurt opgetogen melden dat hij een Gaveau uit 1926 ter restauratie had die wellicht zeer interessant voor mij zou kunnen zijn. In overleg restaureerde hij deze vleugel- hij hield rekening met mijn wensen. Toen deze vleugel klaar was kon ik -geheel vrijblijvend- komen proefspelen. Onmiddellijk wist ik dat dit mijn instrument was. Zo’n mooie, warme, eigenzinnige klank had ik nooit eerder gehoord. Het paste precies bij mijn droom. De houten kast was prachtig hersteld, en het binnenwerk was gerestaureerd met aandacht voor detail en behoud van de karakteristieke elementen van het uitgestorven vleugelmerk. Het was liefde op de eerste klank.

Jos zorgt goed voor mijn Gaveau. Ondanks het feit dat het een ouwetje is, speelt ze als een nieuwe vleugel, maar met een karakteristieke klankkleur die moderne vleugels niet meer hebben. Deze oude dame is zo goed gerestaureerd dat zij minder onderhoud nodig heeft dan de vleugel uit 1973. Met twee keer per jaar een vakkundige stembeurt doet de Gaveau precies wat ik van mijn vleugel verlang.

Reinier van Houdt

Ik ben als pianist op erg veel plekken geweest, in Nederland en daarbuiten, en Jos de Ling is de beste stemmer die ik ken. Niet alleen stemt hij de piano perfect (diskant helemaal goed in verhouding met de baskant) en blijft die goed op stemming, maar hij is ook een tovenaar in het afregelen, reviseren, ja zelfs in het geheel renoveren en restaureren van oude instrumenten.

Rita Knuistingh Neven

Jos werkt met enorme precisie en passie aan de stemming van ieder instrument dat hij onder handen en oren krijgt. Hij heeft niet alleen heel veel ervaring met stemmen, maar ook met restauratie, intonatie en de afregeling van het mechaniek. Wat Jos voor mij zo speciaal maakt is dat het klankbeeld van een door hem gestemd instrument op een of andere manier een magische eenheid vormt, een compleet palet van harmoniërende kleuren waarmee ik als pianist kan schilderen. Jos makes magic!